Sunday, December 27, 2009

BERAKHIRNYA KEMBARA

Saya amat menyukai kata-kata John Dewey seorang ahli falsafah Amerika tentang perbezaan manusia dan haiwan iaitu ; The desire to be important. Setiap orang mahukan pengiktirafan walaupun pengiktirafan itu kecil dan tidak membawa apa-apa makna pada diri orang lain. Pengiktirafan juga boleh berupa TANGUNGGJAWAB. Tanggungjawab mungkin sekadar meminta menyusun kerusi, membalut hadiah, menjadi pengacara majlis dan lain-lain seumpamanya malah mungkin pengiktirafan yang lebih hebat dari sekadar itu terutama untuk golongan belia. Persoalannya, siapakah yang sudi memberi pengiktirafan dan siapakah yang seharusnya menerima pengiktirafan..

Pengiktirafan mengendalikan aktiviti dewasa merupakan cabaran bagi diri saya semasa program Kembara HIjrah yang lalu (17-24 Disember 2009). Saya sendiri memikirkan penerimaan golongan dewasa dalam aktiviti yang akan saya dan urusetia kendalikan. ALhamdulillah, para ibu yang menyertai amat 'sporting' walaupun ada tempatnya saya menjadi buntu untuk bertindak.

Penglibatan belia dalam aktiviti kemasyarakatan harus diberikan peluang yang seluas-luasnya agar dapat membentuk keyakinan dan memberi pengalaman baru kepada mereka. Pengalaman-pengalaman ini nanti dapat menjadikan mereka tahu menilai dan memahami sekaligus bijak membuat keputusan. Inilah objektif kembara hijrah yang telah dicapai setakat ini.

Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada Auntie Am, Kak Sham, Abg Naim, Abg Khairul Anwar, Siti Nurbaya, Nazirah , semua koordinator, urusetia, pembantu setia saya, Daydeq, Wan, Ashaari, Asyraf, Amira dan Matun dan semua penduduk Sri Aman, Sarikei, balai Ringin dan Bintulu. Moga bertemu lagi tahun hadapan. Saya paparkan gambar aktiviti sepanjang kembara untuk tatapan semua.

Kontijen Miri-Bintulu


3 comments:

AsyRaF is veRy HumBle said...

sama-sama kak seri. eh salah, kak mariati.haha

agak blog kmk, kmk story pngalaman sepanjang kembara :)

RINDOK ATI said...

waaaaaa....

Zaimah Hadanan said...

salam,kak mariati.tahniah2 d atas jurnal kembara hijrah...